Lag & rätt

Avkriminalisering Del 1: Introduktion

Om Cannabis skulle avkriminaliseras och säljas reglerat skulle staten kunna få in stora mängder skattepengar som kan nyttjas till viktiga saker och funktioner i samhället. Exempel på dessa är just vård av missbruk (gäller alla droger), äldreomsorg, skola, barnomsorg, psykiatri och sjukvården i stort som idag har många brister just på grund av för lite ekonomiska medel.

Försäljning sker som på Systembolaget eller i licensierade apotek, antingen dedikerade eller i de som redan finns.

Annons

Försäljning skulle givetvis inte ske till minderåriga utan en rimlig åldersgräns bör sättas. Detta på grund av att Cannabis kan vara skadligt för hjärnans utveckling hos barn och unga och bör inte användas av personer under 20 år eller innan kroppen är färdigutvecklad.  Enligt mig bör åldersgränsen sättas någonstans mellan 21-25 år.

Den kognitiva och tankemässiga påverkan som Cannabis har på hjärnan hos vuxna är inte heller bestående utan återställs med tiden då användandet minskas. Användande av Cannabis på en rimlig nivå är därför inte så skadligt som man kan tro och som staten vill pränta in i våra huvuden.

Cannabis är inte beroendeframkallande på ett fysiskt sätt utan mera psykiskt. Kroppen kräver inte bruk av Cannabis när man har börjat. Man känner dock ett behov rent mentalt av att vilja använda Cannabis.

En annan av de största anledningarna handlar om människans rätt att bestämma över sin egna kropp och göra sina egna val så länge det inte påverkar andra individer. Det skulle enligt mig vara lagligt och inte innebära en kriminell handling att inneha mindre mängder av Cannabis och att kunna få medicinsk Cannabis utskriven på recept för att bota och lindra sjukdomar.

Fortsättning i kommande delar.

Annons

1 kommentar

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.