Cannabis

Cannabishistoria i korthet

Ca. 8.000 f.Kr. Cannabis används i centralasien. Troligtvis för textilfibrer och användning i matlagning.

Ca. 4.000 f.Kr. odlas Cannabis i Kina för framställning av olja fö matlagning, fibrer utvinns till kläder m.m. samt att det användes för medicinskt bruk.

Let's Hemp!

Ca. 2000 f.Kr. använde man i Indien Cannabis för dess rus-effekt.

1200 e.Kr. odlas Cannabis (eller Hampa som är namnet vi använder vid den här tiden) i Sverige och är en av de fem vanligaste grödorna. Växten odlades bl.a. för sina fibrer för att tillverka t.ex. tyg, rep och kläder men även att användas som djurfoder. Detta fram till en bra bit in på 1800-talet.

År 1753 namnger Carl Von Linné växten med det latinska namnet Cannabis Sativa L.

År 1930 natkotikaklassas den psykoaktiva cannabinioden THC. Det är alltså inte Cannabis i sig som är narkotikaklassat utan just substansen THC. Cannabis blir tyvärr synonymt med droger.

Mellan åren 1965-2003 All odling av Cannabis förbjuds.

År 1988 Cannabis kriminaliseras. Eget bruk blir illegalt. Det är dock inte Cannabis i sig som är narkotikaklassat utan just substansen THC.

I början av 2000-talet börjar man utforska det endocannabinioda systemet mer. Ett system som människa och djur har naturligt i kroppen som innehåller cannabinioder för att hantera flera funktioner i kroppen. CBD-olja är det nya stora ämnet inom Cannabis.

Eftersom Cannabis i vissa former är förbjuden blir det smått kalabalik kring användandet av CBD-produkter. Inga tydliga regler finns och det uppstår flertalet tvister gällande odling, förädling och försäljning.

Numera får både olja och råprodukter (ex. blommor/buds) säljas. Cannabis används även i många hudprodukter och som livsmedel i form av bl.a. fröer. Produkter som säljs får innehålla max 0,3% THC.

I fler och fler länder blir Cannabis tillåtet att använda i rekreationssyfte. Mer om det och fördjupning i olika användningsområden kommer i framtida inlägg.

Det finns även en del intressant att ta upp om Cannabis i Sverige. Bland annat så sålde Svenska Röda Korset en period produkter innehållandes Cannabis i hälsofrämjande syften.

Fortsätt följa bloggen för ytterligare information.

Källor:

Svenska Hampaförbundet

Wikipedia.org

Hemppedia.org

m.fl.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.