Cannabis

Om namnet Cannabis

Det var Carl von Linné som gav plantan det latinska namnet, Cannabis Sativa, när han utvecklade det taxonomiska systemet (läran om systematisering av levande organismer).

Han valde namnet utifrån det grekiska namnet för Hampa ”kana” som i sin tur kommer från ordet ”Cana” på sanskrit (Indiens officiella språk). Sativa betyder kultiverad på latin.

Det fullständiga namnet är Cannabis Sativa L., där L står för Linné.

Cannabis tillhör familjen Cannabaceae. Denna familj består av endast två släkten, Cannabis och Humulus med kulturarterna Cannabis Sativa resp. Humulus Lupulus (humle).

Det är synd, och här följer mina egna tankar, att namnet Cannabis har fått en så negativ klang i och med narkotikaklassningen av THC. Dels är det ett vackert namn men framförallt är det tråkigt att en liten substans (av flera hundra) i en planta ska få en hel växt i dålig dager.

Nämner du Cannabis så är det första den genomsnittliga människan tänker; ”Det är knark!”

För att markera att det inte är drogen ”Cannabis” som menas har det därför blivit viktigt (min eget ordval) att namnet Hampa används när man talar om Cannabis som odlas i syfte att förädla till produkter så som papper, textil, plast, byggmaterial, djurfoder, kroppsvårdsprodukter etc.

Som du förstår går Cannabis att använda till så mycket mer än att bara bli hög av. Det är en nyttoväxt och en värdefull råvara som går att använda till en oerhörd mängd produkter. Det är inte många växter som är så mångsidiga och miljövänliga på samma gång.

Visste du till exempel att jord som du odlar Cannabis i är frodigare efter att du har skördat än den var när du satte fröerna. Detta ger ultimata förutsättningar för att plantera nya grödor i samma jord eller sätta nya Cannabisfrön på samma plats

För att sammanfatta det här vill jag avsluta med att skriva att iallafall jag kommer använda namnet Cannabis utan att det automatiskt ska förknippas med narkotika. Jag hoppas jag kan få fler att göra det och att vi kan normalisera Cannabis, denna uråldriga växt som människan redan för 10.000 år sedan hittade användning av och förstod vilken potential den hade.

Så vad har vi lärt oss av detta? Jo, Cannabis är Hampa och Hampa är Cannabis. Så låt oss bara säga Cannabis, för det är vackert.

Källor:

Sveriges Lantbruksuniversitet

Medicinskmarijuana.com

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.