Bloggen

”Rättfärdiga ditt eget missbruk”

Det är lika bra att vi klarar av den här pucken nu innan du börjar fundera för mycket eller fler får för sig något. Jag vet att några av er som besöker Cannabistankar garanterat tänker;

”Du har ju bara den här bloggen för att rättfärdiga ditt eget missbruk!”

Då vill jag börja med att svara;

  1. Den här bloggen har jag för att Cannabis är ett stort intresse, jag tycker det är en växt med magnifika egenskaper och många bra användningsområden och alla bör veta mer om den. Jag använder Cannabis utan THC (max 0,3%), med hög CBD-halt. Jag kan dock säga att jag varken har något missbruk eller beroende av Cannabis eller någon av de substanser som Cannabis innehåller i någon form.  Däremot erkänner jag att jag önskar och tycker att det borde vara tillåtet att använda Cannabis även med THC.
  2. Att det skulle rättfärdiga ett missbruk att ha en blogg om ett kontroversiellt ämne får stå för dig. Personligen tycker jag inte att något missbruk kan rättfärdigas hur mycket fakta som än läggs fram. Detta oavsett vilket missbruk det gäller.
  3. För dig som har funderingar kring begreppen så är missbruk en ”okontrollerad eller överdriven användning av något” (NE.se) som har negativ inverkan på ditt liv och din omgivning. Bruk är användning som du har kontroll över och som inte påverkar ditt liv i negativ mening.

Och är man den som är den kan man lägga in begreppet beroende också som på NE.se förklaras som ”okontrollerbart begär efter njutnings- eller berusningsmedel.” (Bara så vi har samma bakgrundsfakta).

Fortsatt finns att läsa i Nationalencyklopedin;

Mellan beroende och missbruk finns inte någon distinkt skiljelinje, och det finns flera olika definitioner.

Inom psykiatrin avses med missbruk (i ICD-10 ersatt med termen skadligt bruk) ett lindrigare tillstånd, som kännetecknas av överdriven användning av ett medel, vilket kan medföra sociala problem, omdömeslöst risktagande, legala konsekvenser osv.

Allt är ju en definitionsfråga och det går att vända och vrida på begreppen och dess avseenden i vilka riktningar som man vill och hur det passar ens avsikter. Som så mycket annat här i samhället är det  mycket som är otydligt och slutar alltid som en tolkningsfråga.

Det finns ingen anledning för mig att här gå in och förklara, försvara eller argumentera varken för eller emot det ena eller det andra.

Har du frågor är du välkommen att kontakta mig så kan vi prata närmare om saken personligen.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »